BRYGGA ÖL ÄR ENKELT!

I grunden så består helmaltsbryggning, dvs öltillverkning från grunden, av följande steg:

1. Mäskningen - Starta ölbryggningen genom att blanda och värma vatten and malt Mäskning är namnet på processen som bryter ner enzymerna i malten till olika typer av socker mm. Det är redan i detta stadiet som flera viktiga egenskaper av ölet formas. Om ölet blir torrt, sött, starkt mm.


Det finns flera typer av mäskning och så kallade "mäskscheman", alltså beskrivningar av hur man kan mäska, hur länge och när man höjer temperaturen. Processen kan bestå av flera olika steg och bestå av flera så kallade pauser.


Tidsperioderna är listade efter temperaturen och den tidsperiod som temperaturen hålls under. Olika pauser ger olika egenskaper till ölen vid olika temperaturer, så ölets slutliga karaktär kan påverkas mycket genom att välja olika mäskningsscheman.


Det enklaste moset görs genom att blanda malt och vatten och låta stå i ca 65 grader i en timme. Ett steg, en paus. Detta räcker för att enzymerna ska göra sitt jobb. 

3. Vörtkok - Koka bort oönskade ämnen, skumma av och tillsätt Humle Sötvörten kokas upp, ev extra torr vört blandas i. Under kokningen tillsätts även Humle som ger beska, smak, arom och konververande egenskaper till ölet.


Även för denna punkt finns olika metoder, men kokning på 60-90 minuter är vanligt. Längre koktid = mer beska från humlen.

2. Lösning - extrahera allt extrakt från malten Även här finns det flera metoder, men alla syftar till att extrahera så mycket som möjligt från extraktet från malten. Det grumliga nätet ska filtreras bort och den sista musten ska innehålla så mycket söt must som möjligt.


Under upplösningen delas därför den fasta massan i mäsk, drav och själva vätskan, vört. Häll hett blekvatten över gröten. Sila vätskan flera gånger (cirkulera) genom silen tills den rinnande vörten är klar.


Den heta vätskan rinner in i den söta vörten, eller maltjuicen, medan partiklarna som grumlar vätskan fastnar på skräpet som ett filter. Det enklaste sättet att göra detta är med en lackpanna, en sil av anpassad typ.

5. Jäsning - Jäsning - Bildar alkohol och kolsyra i öl Under jäsningsprocessen omvandlar jäst socker till alkohol och kolsyra, dvs. vörten blir öl. Det enklaste sättet är att göra det i ett speciellt jäskärl eller flaska med jäsrör. Låt stå på en mörk plats i 2- veckor. Nu är ölen redo att buteljeras eller läggasfat. Eventuell kolsyra uppstår i flaskan och kan pågå några dagar till.

4. Kylning - sänkning av temperaturen Kyl vörten till minst rumstemperatur och häll i jäskärlen. Kom ihåg att detta är den viktigaste delen för renlighet, allt som kommer i kontakt med vörten måste desinficeras.


Du kan använda vanliga kylare eller t ex ställa en kastrull i kallt vatten. När vätskan svalnat tillräckligt kan jäst tillsättas och jäsningen kan börja. skaka Lägg i fermentor. 

Hela ditt maltbryggeri är klart! Behåll lugnet och ta ut och bjud dina vänner på en härlig kall hembrygd!